måndag, november 12, 2007

Småplock


Idag var vi bara sugna på småplock. Men vilket småplock sedan! Det tog inte mer än tio minuter innan allt var uppätet...

Basen till alla snittarna var korntunnbröd, vilket var knaprigt och gott. Egentligen hade jag nog föredragit tunna skivor pumpernickel till chaumes-snittarna och bruschettor till fetaosten. Men det finns en gräns för hur många sorters bröd man orkar ha hemma när man bara är två.

Kvällens godaste snitt var avocadoröran med krispigt rimmat sidfläsk och tabasco. Fett, salt, starkt i perfekt kombination. Fast egentligen använde vi inte tabasco utan en arabisk motsvarighet som helt kort hette "varm sås". Den är mycket god, men eftersom den inte är så värst vanligt förekommande funkar tabasco fint!

Avocadosnittar med rimmat fläsk och tabasco

6 skivor rimmat sidfläsk
1 avocado
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk tjock naturell yoghurt
lite herbamare eller salt
något slags bröd till snittarna
tabasco eller "varm sås"

Stek fläsket riktigt knaprigt på medelhög värme i en panna. Låt rinna av på hushållspapper.

Mosa avocadon med vitlök, yoghurt och herbamaren eller saltet.

Klicka avocado på snittarna och lägg på en skiva stekt fläsk. Stänk över lite tabasco eller "varm sås".Chaumes med aprikos- och sweetiemarmelad

Skär en bit chaumes (eller någon annan kittost, t ex Munster) och lägg på bröd (valfri sort). Klicka på lite av marmeladen nedan. Det är alldeles ljuvligt och smakar som en vuxenvariant av frukostfavoriten hushållsost och apelsinmarmelad: kittosten är härligt nötig och sä där härligt vuxen-unken och marmeladen är bitterljuv och aningen tungbedövande tack vare citrusskalet.

Sweetie är en korsning av grapefruit och pomelo. Den är, som namnet antyder, lite sötare än grapefrukten men besitter samma härliga beska underton. Vanlig grapefrukt går också bra, men då kan man nog komplettera marmeladen med lite, lite honung.

Aprikos- och sweetiemarmelad
En mycket liten sats

10 torkade aprikoser
saften av en sweetie
saften av en halv citron
1/2 tsk rivet sweetie-skal

Hacka aprikoserna och sjud dem med övriga ingredienser under lock i 10 minuter. Mixa ihop allting lite slarvigt och koka ihop marmeladen om den verkar för lös.Fetaost med hasselnötter och honung

Här är det viktigaste att man hittar en bra, krämig fetaost. En knirkig apetina duger inte, utan en tjock och bredbar fetaost är nödvändig. Eftersom jag alltid köper min fetaost i lösvikt på Mikrolivs har jag ingen aning om hur t ex Fontanas varianter är, men jag misstänker att någon av de kan fungera.

Hur som helst... Ta en liten bit fetaost och bre den på valfria snittar. Rosta en liten näve grovhackade hasselnötter i torr panna tills de börjar ta färg. Strössla nötterna över fetostsnittarna och ringla helt litet honung på. Underbart!

1 kommentar:

Sassy sa...

Åh jag älskar plockmat av det här slaget! Har aldrig fattat varför folk äter chips när det finns sånt här.