fredag, november 16, 2007

Råttan i grytan


Jag är inte direkt ensam om att ha lagat till ratatouille den senaste tiden, men faktum är att filmen med samma namn är så pass snygg att det är omöjligt att hindra saliveringen vid matlagningsscenerna. Att den dessutom är riktigt underhållande göra inte saken sämre. Fast se
den för guds skull inte dubbad till svenska, då missar du Peter O'Toole som underbart bitter matskribent. Och råttorna är faktiskt så charmiga att jag halvt övervägde att skaffa mig ett par som husdjur. Tills jag mindes den enorma råttan som bodde i soprummet när jag jobbade på Max i Umeå, det vill säga. Den var ondskan personifierad och satte faktiskt skräck i hela personalen, trots att bara en av oss hade riktig gnagarskräck. Men den var så... enorm. Och så orädd.

Hur som helst, ratatouille var det. Den riktiga varianten. Eller förresten inte. Jag hade ingen aubergine hemma och ville hur som helst ha en mer mättande variant av den sydfranska grytan. Så varför inte blanda ned lite kikärter? Och klart det blev jättegott, hur skulle man kunna misslyckas med sådana trotjänare som lök, vitlök, krossade tomater och örtkryddor?

Ratatuoille
4-6 personer

2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 zucchini
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
3 dl kokta kikärter

Strimla löken tunt och hacka vitlöken fint. Stek lök och vitlök under omrörning på ganska låg värme i olivoljan, ca 20 minuter. Rör ned tomatpurén i löken och stek ytterligare fem minuter.

Flytta över lök och vitlök i en gryta och tillsätt tomatkross, vatten, örtkryddor och lite salt och peppar. Låt koka upp.

Skär zucchinin i halvmånar och tillsätt dem till grytan. Sjud grytan under lock tills zucchinin är riktigt mjuk, ca 30 minuter. Tillsätt kikärterna och ge grytan ett nytt uppkok. Smaka av med salt, peppar och gärna lite färska, hackade örter.

Servera som huvudrätt med ris eller som tillbehör till till exempel lammkotletter.

4 kommentarer:

annamaria sa...

Så gott! Passar utmärkt i detta kalla snöiga land.

Lennart sa...

blir så glad av din entusiasm, fortsätt

peterbe sa...

Hej,
Jag lagade detta receptet igar. Jag gick in pa din hemsida med min mobil i affaren men tyvarr hittade jag inga krossade tomater(!) sa jag anvande finpressad (kallas det "passata" pa svenska?) vilket tyvarr gjorde den annars fina ratten lite tomat-soppig.

Jag kokade mina kikartor nastan 20 min men de blev anda lite harda. Tips?

Gitto sa...

peterbe: Synd att du inte hittade krossade tomater! Nästa gång kan du ta hela konserverade tomater i stället: öppna burken, stick ned en sax och klipp runt lite så har du krossade tomater i ett kick. :) Annars kan du ju alltid ta färska tomater!

Vad gäller kikärterna så ska de redan vara kokta. Annars förstår jag om de blev lite hårda, kikärter behöver koka i alla fall en timme. Lycka till!