torsdag, november 01, 2007

"Kål med rötkål"

Som den korvfantast jag är kan jag varmt rekommendera Scans bratwurst i deras halvnya lyxsegment! Jag har tvekat lite inför anblicken, eftersom de bleka korvarna utseendemässigt är lite för lik de läskiga fläskkorvar som man matades med i skolbespisningen. Men efter att ha tagit mod till mig och köpt ett paket kan jag bara konstatera att de är bland de godare korvar jag ätit: perfekt kryddade, fin textur och ett bra skinn. Salsiccian i samma serie är också mycket trevlig med en fin smak av persilja, men Texas Country-varianten är faktiskt rent äcklig med en trist cayennepepparsmak som skrämmer bort alla andra smaker. Merguez-korven har jag inte smakat än, men jag misstänker att den är smaskig.

Eftersom jag snöat in totalt på rödkål den senaste tiden (något som inte märkts på bloggen än, men jag har fler recept på gång!) var tillbehöret givet: rödkål med äpple. Den syrliga sötman passar perfekt till den milda korven. Komplettera med lite grov senap och dito bröd så har du en komplett måltid.

Ett ganska absurt skäl till att jag är så förtjust i rödkål är att den påminner mig om ett avsnitt i serien Two fat ladies (för övrigt det roligaste matlagningsprogram som någonsin gjorts): när de besöker Sverige lagar de klassisk svensk rödkål och hävdar bestämt att det heter "kål med rödkål", vilket jag än i dag tycker är så krypiskt komiskt.

Äppelrödkål
4 personer som tillbehör

800 g strimlad rödkål
2 msk smör
2 syrliga äpplen
1 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
2 msk honung
1/2 tsk salt

Strimla rödkålen och fräs den i smöret i 10 minuter. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt. Blanda dem med rödkålen och tillsätt vatten, vinäger, honung och salt. Låt koka långsamt under lock i 30 minuter. Smaka eventuellt av med mer honung eller vinäger.


5 kommentarer:

Örjan sa...

Välkommen tillbaka
Det var ovanligt länge sedan Du skrev något på bloggen

Stellan sa...

Intressant bedömning av vahettere-krovarna, måste jag säga! Jag tror jag rangordnade dem nästan tvärtom. Gillade texas-varianten skarpt, fast alla var egentligen goda.
Dock får man nästan äta bratwursten med förbundna ögon - den ser för rälig ut.

annamaria sa...

Köpte rödkål från Solmarka gård - dina trakter inte sant?? Blandade med tomat och basilika tapenad och lite annat gott! Håller med dig det är gott med rödkål - funkar bra att variera i det oändliga!

Kurt sa...

Man borde nog trots allt försöka syra rödkålen, istället för att använda vinäger. Fermenteringen ger inte bara en annan syrlig smak, den påverkar ju också strukturen på kålen på ett bra sätt.

del sa...

Ser ut som du skulle trivas bra här i München, vilket inte är så svårt att gissa efter att ha läst din beskrivning av Prag. Korv, kål, vad mer kan man begära? En kall öl, förstås.