Sköna gröna böna!
Ett bondbönsrecept till blir det innan jag rör mig vidare mot nya matterränger: falafel!
Här i Sverige äter vi ju nästan uteslutande kikärtsfalafel, men i Mellanöstern slinker även bondbönan med i vegobullarna: ibland i en skönt samkväm med de nötiga kikärterna, men lika ofta får de stå på egna ben. Och bondbönans ärtiga smak är mycket angenäm att stifta bekantskap med i pitabrödet! (Hjälp, jag märker själv att jag börjar låta som Bong, men jag är för trött i huvudet för att orka omformulera mig. Vi kan väl låtsas att det var en medveten pastisch och inte bara usel klämkäckhet..?)
En grej som är lite lurig med falafel är att nästan recept man stöter på i Sverige utgår från kokta kikärter. Alla som testat vet vad som händer: bollarna disintegreras i ett litet kikärtsmoln under friteringen och i bästa fall kan man fösa ihop dem till en liten hög att skyffla ned i pitabrödet. Det är ätligt det med, men det är inte falafel. Jag försökte själv göra falafel i hela min veganska tonår efter samma dumma princip, och när jag fick reda på hur man egentligen gör falafel tyckte jag att det lät så konstigt att det tog flera år innan jag vågade prova.
Men principen är genialiskt enkel. Blötlagda, men okokta kikärter eller böndbönor får rinna av ordentligt i durkslag och mixas sedan fint tillsammans med lök, kryddor och lite bakpulver. Smeten rullas till små puckar och friteras i någon neutral olja. Det är allt. Inga ägg, inget ströbröd, inget potatismjöl och allt vad som nu föreslagits för att få bönbollarna att hålla samman. Och det smakar precis som det ska.
Så här ska det se ut när man äter falafel av hela sitt hjärta (och med hela ansiktet).
Falafel
4 personer
1 liter blötlagda skalade bondbönor
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 1/2 dl hackad persilja
2 tsk bakpulver
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk salt
1 liter neutral olja
Låt bönorna rinna av ordentligt i ett durkslag. Hacka lök och vitlök fint. Mixa allt utom oljan till en jämn smet i matberedare.
Forma små bollar av smeten - det går enklast med lätt oljade händer. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös (ska man vara noga bör temperaturen ligga runt 170 grader, men så noga var inte jag. Hett ska det vara i alla fall, men inte så hett så att det ryker!).
Fritera falafelbollarna i omgångar och vänd dem då och då så att de blir jämnt gyllene. 3-4 minuter bör det ta.
Servera dina aldeles ljuvliga falafel nyfriterade i pitabröd med sallad, tomat, lök och gärna en sås på tahine blandat med pressad citron, lite tjock yoghurt och hackad persilja.
9 kommentarer:
Låter ju fantastiskt gott! Men hur länge ska bönorna ligga i blöt?
Gud vad falafel kan se gott ut! Jag lagade mat med ett gäng utländska kvinnor för några år sedan och där var en kvinna från Syrien som gjorde falafel på okokta kikärter, jag ska faktiskt ta och leta upp det receptet!
zelda: My mistake... De ska blötläggas i alla fall 12 timmar, men mår alldeles utmärkt av att ligga ett dygn. :)
Kristina: Ja, leta upp det och publicera det! Jag vill ha!
Tack! Ingredienser är inhandlade så i morgon på Fars dag blir det falafel till lunch och porterstek på älgstek till middag.
zelda: Lycka till! Rapportera gärna om hur det har gått. Och portersteken låter ljuvlig!
Så om jag vill göra på kikärter tar jag samma recept med ersätter bönorna med kikärter?
Precis så gjorde jag. Min affär hade inga bondbönor så jag tog kikärtor i samma mängd och körde receptet som det står. Det blev så himla gott. Gyllenbruna ...och frasiga ...och alldeles....ljuvliga!
Portersteken blev inte dum den heller :)
Den gjorde jag efter detta receptet:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=535414
j: det går alldeles utmärkt! (Zelda här nedan kan intyga det! :)
zelda: Vad bra att det blev bra! Portersteken ser ju inte helt dum ut heller. Usch, nu blev jag vrålhungrig!
Jag testade ditt recept idag. Det blev hur bra som helst. Tack för det! Tanken på att använda okokta kikärtor hade aldrig slagit mig, men det fungerar ju utmärkt. Jag har letat ett tag efter ett bra recept och ALLA har innehållit kokta... Konstigt.
http://eksnak.blogspot.com/2008/05/its-hallelujah-moment.html
Skicka en kommentar