onsdag, oktober 24, 2007

Helt enkelt...

Ibland behöver man inte krångla till det. En potatis- ochpurjolökssoppa kräver inga konstigheter eller hemliga ingredienser för att bli god, och inte heller äpplen. Men det är ändå mat jag vill slå ett slag för eftersom det är underbar vardagsmat som det är lätt att glömma bort.

Mitt sopprecept är alltså inget märkvärdigt, men väl beprövat och löjligt enkelt. Och visst är det fascinerande att något så vardagligt som potatis och purjolök kan bli så gott och värmande i höstrusket?

Potatis- och purjolökssoppa
6 personer

600 g purjolök (två små eller en riktigt stor)
700 g mjölig potatis
1,3 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
5 dl mjölk
nymalen svartpeppar och trocomare eller annat örtsalt
hackad gräslök

Strimla purjolöken. Skala och skär potatisen i kuber. Lägg allt i en stor kastrull och slå på vattnet. Tillsätt kycklingfonden. Koka potatis och purjolök tills potatisen är helt mjuk, 20-25 minuter. Mixa sedan soppan lite slarvigt med en stavmixer (eller vispa rejält med en vanlig visp). Tillsätt mjölken och ge soppan ett uppkok. Smaka av med peppar och örtsalt och strö gräslök över den färdiga soppan.

Servera gärna med skivor av baguette gratinerade med skivor av brieost.

Inte heller det här är något märkvärdigt recept, men så enkelt och gott när man är sugen på något sött efter maten. Det går att variera i all oändlighet: i stället för solrosfrön kan man ta hasselnötter eller flagad mandel, honung kan ersätta råsockret och kardemumman kan varieras med till exempel kanel, koriander eller anis. Och i stället för gräddfil kan man lyxa till det med lite vaniljglass... Hur man än gör blir det gott!

Kardemummastekta äpplen
2 personer

2 äpplen (gärna fasta och lite syrliga, t ex Belle de Bosk0op eller Gala)
2 msk solrosfrön
25 g smör
2 msk råsocker
1/2 tsk stött kardemumma
4 msk gräddfil

Kärna ur och klyfta äpplena. Rosta solrosfröna i torr stekpanna tills de börjar få lite färg och lägg dem åt sidan så länge. Smält smöret i stekpannan och tillsätt sockret när smöret tystnat. Rör om ordentligt och tillsätt sedan äpplen och kardemumma. Fräs äppelklyftorna några minuter tills de mjuknat och strö sedan över solrosfröna. Servera i skålar med en klick kall gräddfil.

5 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Bra recept! En annan enkel men otroligt god soppa är den här kikärts- & purjolökssoppa!

peterbe sa...

Vad ar "700 g mjölig potatis" ?

Gitto sa...

ann-lou: Tack för tipset! Jag är helt galen i kikärter, så den soppan ska jag helt klart testa...

peterbe: Det är just 700 gram mjölig potatis. Fem till sju potatisar beroende på vikten av sorten King Edward eller annan potatis som är mjölig och sönderfallande i strukturen. Det finns nästan alltid fast och mjölig potatis att välja på i butiken, men eftersom själva potatissorten inte alltid specifieras tyckte jag att det var smidigast att skriva mjölig i stället för någon speciell sort. Hoppas du blev hjälpt av mitt svar!

KrakelSpektakel sa...

Vilken perfekt middag! Jag är inte en von noben- ätere. Detta är vad jag vill få på restaurang och hos andra.

Ung tant sa...

Åh! Äpplena brukar vi göra, fast inte exakt så. Superbra och nyttig efterätt. Och så himla gott!

Soppan gör vi också då och då. Kul!