måndag, juni 11, 2007

Äntligen matblogg!

Jag har äntligen haft en ledig kväll, och har haft grillafton tillsammans med syrran. Äntligen fick jag en chans att länsa balkonglådans kryddörter, och tur var det - oreganon och ingefärsmyntan hotar de andra växternas överlevnad genom sitt vidlyftiga leverna. De två växterna skrevar orgiastiskt ut sig hur som helst och har redan dödat min stackars blyga lavendel som hamnade i kläm mellan dem. Men rosmarinen, salvian, persiljan och citronmelissen har numera åtminstone en chans till återhämtning.

Alltså blir det äntligen matblogg igen. Jag är rädd att ni får suga länge på den här karamellen, men jag hoppas på att hinna koka lite rosenmarmelad någon av de närmsta dagarna. Men nu har ni ju i alla fall recept för ett par dagar framöver.


Till förrätt blev det grillad sparris med citronsmör. Otroligt gott i all enkelhet. Jag tänker inte ge något recept på grillad sparris (pensla med olja, strö över salt, grilla dem tills de börjar mjukna - svårare är det inte!), men om någon nu skulle behöva ett recept på det perfekta citronsmöret kommer det nedan. Funkar lika bra till kronärtskockor och alla sorters primörer.

Citronsmör med olivolja

50 g smör
2 msk olivolja
det rivna skalet av 1/2 citron

1 msk citronsaft
lite flingsalt

Rör smör och olivolja mjukt. Tillsätt citronskal och citronsaft. Smaka av med flingsalt.

Båda spetten blev väldigt goda, men min favorit var nog faktiskt kalkonen, mest för att den blev löjligt saftig utan att få den där vattniga känslan som kycklingfilé oftast får. Men kalkon är väldigt mesigt i sig själv, så se till att krydda marinaden ordentligt.

Laxen är godast om den inte är helt genomgrillad, men se då till att köpa kvalitetslax och inte någon extrapris-variant. Frys den gärna innan tillagning om du är rädd för parasiter. Själv lever jag farligt och använder mig av färsk lax. Än har jag inte dött!

Kalkonspett med balsamvinäger och oregano
4 personer
400 g kalkonfilé
2 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
1-2 msk råsocker
2 msk finhackad färsk oregano
2 krm mortlad svartpeppar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl rosévin

Skär kalkonfilén i mindre kuber. Blanda överiga ingredienser till en marinad. Smaka av och justera smaken - det beror på syran i balsamvinägern hur mycket socker du behöver tillsätta. Slå marinaden över kalkonen och låt marinera ett par timmar. Rör om då och då.

Trä kalkonbitarna på spett, pensla gallret med olja och grilla tills köttet är genomstekt, ungefär 3 minuter på varje sida. Pensla med marinaden under grillningen för extra smak.

Laxspett med lime, fisksås och chili
4 personer
400 g skinnfri laxfilé
2 msk fisksås
1 msk ljus soya
1-2 msk honung
Rivet skal och saft av 2 lime
1 tsk hackad ingefära
1 hackad röd chili

Skär laxen i mindre bitar. Blanda övriga ingredienser till en marinad. Marinera ett par timmar. Trä laxen på spett och pensla gallret med olja. Grilla någon minut på varje sida - laxen behöver bara få färg, inte bli genomstekt.


Den här idén är snodd från Buffé eller Ica-kuriren, jag minns inte riktigt. Men att trä potatisen på spett är min egen snilleblixt och gör det lite enklare att hantera potatisarna.

Baconlindad färskpotatis
4 personer

15 små färskpotatisar
1 paket bacon
15 små kvistar färsk rosmarin
5 grillspett

Skrubba och koka färskpotatisen. Häll av vattnet och låt svalna. Dela baconpaketet i två delar. Lägg en kvist rosmarin på varje baconskiva, lägg på en färskpotatis och linda om baconen. Trä upp den baconlindade potatisen på spett - 3 på varje är lagom. Grilla tills baconet är knaprigt.

Enkel och rasande uppfriskande sås som passar till det mesta grillade. Jag har lagat olika varianter på den här såsen så länge jag har lagat mat seriöst, och tröttnar aldrig på den. Men så är jag också löjligt förtjust i kalla såser.

Lime- och ingefärsmyntasås

4 personer

2,5 dl gräddfil
1 tsk honung
det rivna skalet av en lime
2 msk hackad ingefärsmynta
salt och nymalen peppar

Blanda allt. Låt vila i kylen minst 1 timme.


Har du inte ingefärsmynta hemma går det givetvis bra med vanlig mynta, men då får du justera proportionerna beroende på myntans styrka. Ingefärsmynta är nästan löjligt mild, men bjuder å andra sidan på en mängd subtila smakupplevelser och är väl värd att odla. Den växer dessutom som ogräs, vilket gör att man med gott samvete kan använda sig av den i maten.

Ingefärsmojito

per 6:a

1/2 lime i klyftor
1 näve ingefärsmynta
1 1/2 msk råsocker
4 cl ljus rom
mineralvatten

Lägg limeklyftorna och ingefärsmyntan i ett stöttåligt glas. Strö över sockret och mortla ihop med någonting kraftigt - typ en mortelstöt eller liknande. Tillsätt sedan rom, blanda ihop och slå på mineralvatten så att glaset blir fullt. Drick och var glad.

Slutligen vill jag bara berätta att syrrans siameskattungar just nu är i sin sötaste vecka. De piper omkring överallt och vill man kan man plocka kattungar som äpplen från tygsoffan. Den här bilden är på den flaskmatade lilla flickan som är min systers absoluta favorit.

9 kommentarer:

Jessica sa...

Plocka kattungar som äpplen... vilken matanalogi ;).
Skulle gärna vilja ha en, siameser är så fina.

Jessica sa...

En annan sak, man ska ha oregano separat. Den tar över allt annat.

Anonym sa...

Fina bilder!!!!!!!!

Anonym sa...

Härlig sommar mat!
Gillar din attityd kring rå fisk :)

Anonym sa...

Hello Gitto!! Äntligen har vi fått burken att fungera och jag kan mat-surfa igen! Nu har jag massor att läsa här inne ser jag! Ville bara titta in o säga HEJ!!! So long!!

H sa...

åh, glad över mat igen i bloggen även om restauranggäster e intressant med men jag tycker restaurangvärlden e skrämmande i allmänhet och vill helst bara åt godbitarna - maten.
jaja... ville egentligen bara säga att din blogg e grym och att rosenmarmelad receptet väntas på med spänning. Ciao!

Anonym sa...

Ingefärsmyntan växer verkligen som ogräs. Har vanlig pepparmynta och eau de colognemynta som inte alls vill växa ens i närheten av ingefärsmyntans framfart. Så tusen tack för tipset och stort tack till Ica Maxi för att de tog in denna växt i sitt sortiment och tusen tack till mannen som skulle på golftävling just den där helgen som gjorde att jag kunde köpa myntan...

Kinna Jonsson sa...

Vilken bra idé om potatisen. Däremot skulle jag nog vara försiktig med rå lax som inte är fryst. Parasiterna lär inte vara att leka med. =D

Anonym sa...

nej, det är ju isbjörnen! inte flaskisen.