fredag, oktober 19, 2007

God älg från Karlsborgshelg

Av Magnus rara mor fick vi en älgrostbiff med oss från Karlsborg (samt dessutom en gjutjärnsgryta, en finfin uppsättning kockknivar, kantareller och en rejäl klump älgfärs). Och omigod, vad god älgrostbiffen blev när man lågtemperaturtillagade den och serverade den med en skysås som vi smakförstärkte med ugnsbakad vitlök och lite rödvin! Jag har tidigare haft allehanda problem med mina stekar eftersom min digitala high tech-termometer varit minst sagt opålitlig. Idag använde jag mig av den gamla analoga termometern som min mor en gång gett mig - paradoxalt nog med varningen att "jag är inte säker på att den visar rätt". Men det gjorde den!

Fast kanske var det andra faktorer som spelade in... Älgrostbiffen var nätt och jämnt så pass tinad att jag kunde tvinga in en termometer i det tjockaste stället. Jag inbillar mig att det kan ge en långsammare uppvärmning av köttet och därmed saftigare kött. För saftigt och alldeles lagom rosa-rött blev det.

Att vi dessutom kompletterade köttet med en smakrik persiljerotspuré med bacon- och svampfräs gjorde ju inte måltiden sämre, även om bilden är exeptionellt dålig. Morotsgrejen som syns på bilden bloggar jag om en annan dag.

Ja, bilden är skitful och alla färger är fel. Men ibland lockar ätandet mer än fotograferandet. Och det är ingen blodklump till höger, det är röd vinbärsgelé!

Älgrostbiff med vitlökssky
4 hungriga

1 älgrostbiff (ca 800 g), halvtinad
2 msk smör
flingsalt och nymalen svartpeppar
4 vitlöksklyftor
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk röd vinbärsgelé

Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra älgsteken runt om och bryn den runt om. Lägg rostbiffen i en ugnsform tillsammans med vitlöksklyftorna och vinet. Sätt in i ugnen och låt rostbiffen få en innertemperatur på 60 grader. Hur lång tid det tar minns jag faktiskt inte eftersom jag var upptagen med att dricka vin och spela Guitar Hero, men jag skulle gissa på två timmar med en halvtinad stek.

När rostbiffen är klar tar du upp den och låter den vila 20 minuter i aluminiumfolie och skivar sedan upp det så pass tunt du förmår och vill. Under tiden
vispar du ut ugnsformen med lite vatten och mixar skyn tillsammans med vitlöken. Smaka av med lite vinbärsgelé.

Persiljerotspuré med bacon- och svampfräs
4 personer

400 g mjölig potatis
400 g persiljerot
ca 4 dl mjölk
25 g smör
salt
15o g ostronskivling (eller annan svamp)
1 paket bacon, hackad
1/2 dl persilja, hackad

Skala potatis och persiljerot och skär dem i centimeterstora kuber. Lägg dem i en kastrull och slå på precis så mycket mjölk att det täcker grönsakerna. Koka rotfrukterna mjuka i mjölken, ca 20-25 minuter. Häll av ungefär hälften av mjölken, men spara den tills vidare. Mixa rotfruktshacket tillsammans med smöret. Späd med mjölk till en lagom konsistens och smaka av med salt.

Hacka ostronskivlingen ganska smått och stek den på medelhög värme tills all vätska kokat in. Fös svampen mot kanterna på stekpannan och lägg baconen i mitten. Fräs baconen halvknaprig och blanda den sedan med svamphacket. Rör ned den hackade persiljan och fördela svampfräset över persiljepurén.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Älgrostbiffen låter nästan som en korsning mellan tjälknöl och rostbiff. Nästan.

Frida sa...

Åh vad gott det ser ut (ok inte ser ut kanske, bilden är som sagt lite sådär ;-). Vad gott det låter) trots att svärföräldrarna äger mark är tyvärr viltkött en raritet i vår frys.

Anonym sa...

Enkla "Digitaltermetrar" är bluff och båg
Många påstår och tror att de mäter kärntemperatur.(dvs temperaturen vid spetsen av nålen)

Icke. Hela nålen är en temperaturmätare.Vilket gör att även ugnstemperatur/yttertemperatur avläses.

Prova själva med två temometrar vid ugnsstekning
Ena termometern maximal instucken till köttets mittbit.
Andra termometer instucken från sidan 2-3 cm i köttet (och möter ettan)
Låt båda temometrarna vara med under ugnsstekningen.
Läs av, och begrunda Din slutsats.