tisdag, augusti 07, 2007

IQ fiskmås (´Snälla hjälp mig någon!)

Det måste vara någonting fel på mig. Jag har försökt fylla i en f-skattsedel, eftersom jag närmar mig dagen då jag blir skribent på riktigt (mer än så säger jag inte just nu). Första gången var i våras. Jag fyllde i efter bästa förmåga, varpå en ilsken tant från mitt lokala skattekontor ringde och gav mig en utskällning jag sent skulle glömma. På varje fråga jag försökte få fram fräste hon bara "det står i broschyren" och ifrågasatte sedan det rimliga i att jag försökte driva ett företag om jag inte ens kunde fylla i en f-skattsedel. Till slut blev jag så uppgiven att jag helt enkelt tog tillbaka min anmälan. Jag tänkte att det nog var bäst att läsa på lite mer.

Och nu har jag läst på allt jag kan, och därför gjorde jag ett nytt och fruktlöst försök idag. Jag har lustläst alla broschyrer och jag fattar fortfarande inte ett jota. Jag förstår inte ens hur jag beräknar min moms, hur jag ska redovisa den och allt sådant. Jag känner mig så dum i huvudet att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Det känns precis som på matte c-lektionerna när jag helt enkelt insåg att jag kommit till min intellektuella gräns. Talen översteg min fattningsförmåga och ingen av lärarens förklaringar kunde ändra på saken.

Problemet är att det är så förbannat knäckande. Jag vet att jag är intelligentare än snittet. Det är inget fel på min läsförståelse, jag kan de fyra räknesätten och jag besitter en någorlunda god kunskap i allt från flugans anatomi och världens huvudstäder till molekylärbiologi och avancerad matlagning . Likväl kan jag inte fylla i ett formulär som beskrivs som busenkelt av resten av världen. Vad är det för fel på mig? Och jag som bara vill skriva om mat...

Helst av allt skulle jag vilja anställa en revisor på stört, men pengarna räcker inte riktigt till. Dessutom skulle väl stackarn skratta ihjäl sig åt min inkompetens.

Alltså, finns det någon av mina läsare som har möjlighet coh tålamod nog att lotsa mig igenom den förbannade f-skattsedeln via MSN, mejl, telefon eller öga mot öga? Jag kan inte erbjuda några pengar, däremot en evig tacksamhet och en festmåltid om och när tillfälle ges.

19 kommentarer:

Ulrika sa...

Förstår precis hur du känner dig, blanketter är ett litet helskotta.

Finns det inte någon starta eget-förening eller dyl i din kommun som du kan höra med? De kanske kan hjälpa dig. Det brukar ju finnas Nyföretagarcentrum och andra saker.

Lycka till med allt!

Stellan sa...

Jag hjälper dig gärna. Du har väl min mejl? Fast innan du gör något annat, ska jag ge ett litet tips som kanske kan vara intressant. Det finns flera olika företag som har som affärsidé att "vara företag" åt andra företag. Du kan till exempel kolla på www.bolagsbolaget.se, www.bolagskraft.se eller www.jag-ab.com.
Om det inte känns som en lösning för dig, så får du gärna höra av dig.

Lotta sa...

Med tre vildbattingar brukar alla telefonsamtal över 23 sekunder vara dömda på förhand, men när jag gick i startaegetplaner kontaktade jag nyföretagarcentrum http://www.nyforetagarcentrum.se/ som kan hjälpa till med det mesta gratis. Sen gick jag på två eller tre av skatteverkets informationskvällar (i stockholm har de flera sådana i veckan, så hos dig borde de i alla fall ha några i månaden om moms, f-skattesedlar och momsredovisning

http://www.skatteverket.se/kontaktaoss/informationstraffar/sodraregionen/aktiviteter/kontaktaskatteinformator.4.4914ceec10a0465fb7f80004283.html

hoppas något av detta kan hjälpa - och nej, man är inte korkad för att man fastnar i blankettsnårigheterna :)

Jessika sa...

fast det är faktiskt helt jävla oförståeligt, det mesta av det där. Jag har suttit med sådana där blanketter och tänkt att okej, jag har faktiskt en akademiskt examen, jag BORDE förstå allt det här men det är som rena grekiskan. Folk på myndigheter är skyldiga att hjälpa till att fylla i blanketter för övrigt. Står i förvaltningslagen. Den skyldigheten löper långt. Det kan man påminna dem om när de blir oförskämda vilket i sig säger en hel del.

Jonas Bergroth sa...

Detta kanske kan vara nåt?

http://www.expowera.se/mentor/ekonomi/skatter_moms.htm

Maria Abrahamsson sa...

Ett annat bra tips vid kontakter med myndigheter är att låta dem förstå att du antecknar vad som sägs vid telefonsamtalet, och VEM som säger det. Kommentaren "Förlåt men jag uppfattade inte ditt namn, jag tar anteckningar om vad som sägs vid mina samtal med skattemyndigheten, så att jag vet vem som sagt vad sen, när jag behöver gå tillbaka och kolla upp saker" brukar kunna göra underverk med deras förmåga att vilja hjälpa till. Helst om det sägs i en alltigenom trevlig ton (dvs redan i början av samtalet, innan man blivit uppgiven och irriterad). Lycka till!

CrimsonAnna sa...

Kolla om Nutek ordnar starta eget-träffar på din ort. De hjälper mycket.

Tobias sa...

Så länge min kunskap räcker hjälper jag gärna till. Har f-skatt själv, så lite borde jag väl kunna. tobbaz@gmail.com på msn, om det inte redan löst sig.

Omar Ud-Din sa...

Har också försökt skaffa F-skattsedel men backat. Boosta - http://www.boosta.se/ är en organisation av vettiga unga entreprenörer. Jag lovar dig att de har både tid, ork och intresse att lotsa dig. Lycka till!

Anonym sa...

Hej på rä.

Jag HATAR blanketter. Jag fattar inte ens hur man gör en förenklad deklaration på nänet - trots att jag har en ingenjörsexamen... Efter är en byråkratisk bananrepublik - så jag bad dom där myndigheterna fara och flyga :) Sen flög jag... Numera helt utskriven från Svärje och skattemyndigheter och annat elände. Men det är en annan historia..

Tobe Ó Hest @ Eire.

Anonym sa...

Det blev lite fel i texten där - sitter för långt från skärmen och äter konstiga piller mot stress (lugnande) så jag skyller på det. Hoppas du kan läsa mellan raderna.

Tobe Ó Hest

Eva Stenvide sa...

Gitto, jag känner igen mig. Jag registerade enskild firma i juni antagligen på samma lokala skattekontor som du och blev uppringd och lätt idiotförklarad av den kvinnliga tjänstemannen. Jag hade gått starta-eget-kurs och fått lite inblick i hur man skulle bete sig kring blankett-i-fyllnad, men ändå hade jag inte klarat av det med min akademiska examen... Trots att jag blev uppringd lyckades damen registrera mig i fel SNI-kod och vips var jag klassad som företagare inom slakt och charkuteribranschen! Det var absolut inte den typen av livsmedel jag tänkte producera, så innan jag hann skicka in begäran om ändring så hade den lokala tidningen Barometern nosat upp nyheten och ville veta allt om mitt förestående charkuteriföretag. Idag blev jag så uppringd av Skattekontoret igen och fick förklara två gånger att jag absolut inte ville vara klassad som charkuteriföretagare. Väntar nu med spänning på mitt nya registreringsbevis för den enskilda firman. Jag finns på Smaklustmässan den 24-26 augusti i Stockholm.

/Eva Stenvide

Space babe sa...

Du har min fulla sympati. Jag är också oförmögen att fylla i dylika blanketter. Konstigt nog lyckades jag. Jag tror det var min kamikaze-metod som funkade - jag fyllde i lite på måfå som jag trodde att det skulle vara.

Sen ringde en tjänsteman från Skatteverket och sa att de siffror jag angivit kunde inte stämma, hon gav mig ett förslag på vad jag troligtvis menade, varpå jag lättat sa: Ja, så menade jag nog!

Sen dess har jag haft egen firma. Jag tror att de på Skatteverket är rätt luttrade när det gäller journalister, vi verkar ha den gemensam nämnaren att vi hatar blanketter.

bättre sa...

Får man fråga vad som händer med matfeber?

Matfredochstil sa...

Vill bara önska dig lycka till! Gillar din blogg jätte mkt och du har inspirerat mig till att starta en matblogg!

Mvh /www.matfredochstil.blogg.se

Jessika sa...

Men återigen, och till er alla som har med myndigheter att göra, de har laglig skyldighet att bistå med att fylla i oförståeliga blanketter. Visserligen kan de hävda att den skyldigheten är särskilt stor gentemot dem som är de svagaste i samhället och som inte kan tala för sig men sak samma, serviceskyldighet är serviceskyldighet även om skatteverket mfl missar det rätt regelbundet.

Joel sa...

Jag tror att många som startar företag har helt fel syn på skatteverket och deras blanketter. Så länge man gör sitt bästa, inte fuskar medvetet och är öppen med det man gör kan man inte göra fel. Det är ju deras problem om de inte förstår hur du fyllt i, inte tvärt om. Det är de som vill ha nåt av dig, inte tvärt om. Det går ju inte att som egenföretagare beräkna preliminärskatten innan man ens har börjat, så där blir det fel från början. Förmodligen är det där du fastnat. Dra därför till med det minsta belopp du kan tänka dig i papprena nu, sätt sen undan hälften av alla pengar du får in under året på ett heligt konto,och om du inte klarar deklarationen då om ett år köper du hjälp av en revisor. Det viktigaste i början är ju att komma igång med företagandet!

Paula sa...

wow. måste bara säga att jag verkligen gillar din blogg. och din svenska bolognese fick mig att genast vilja springa och köpa älgfärs och sidfläsk. den ska testas snarast. ha en underbar helg och hoppas det löser sej med f-skatten... /Paula

moa sa...

mitt tips: gå till skatteverket, sätt dig ner och säg. OK nu vill jag att du förklarar det här för mig som att jag var en 2-åring.
sen går ni igenom ALLT tillsammans och sen ber du personen som jobbar där att kolla att allt är ok ifyllt. så har jga gjort massa gånger.

Jag blir alltid lika sur när de tycker att man är dum som inte förstår. hur fan sak man kunna förstå deras krångliga byrokratspråk. tycker synd om alla nysvenskar etc som ska försöka förstå allt.