En ros är ett nypon är en inläggning
Nypon är bra mycket mer än bara soppa och klipulver, och så här på hösten är det väl värt att beröva rosbuskarna deras frukter. Både vanliga nyponrosor och större vresrosor fungerar fint att använda i köket. Föräldlade rosenbuskar har ofta förlorat sin förmåga att göra nya rosor och bär därför inte alltid frukt, men som tur är brukar det växa vilda rosor lite här och var - även om man bor i staden. Kolla kring industriområdena (där är parkförvaltningen sällan lika nitisk i sitt tuktande av allt naturligt) och runt skogspartier!
Det enda som talar emot nyponen är att de är förbannat pilliga att rensa. Är man inte född med en meditativ sida blir man lätt vansinnig: nyponen ska snoppas, delas och fröna ska pillas ut med en tesked. Lägg dessutom till att håren på fröna kliar något vedervärdigt (jag kan intyga att nyponrensning i sängen framför tv:n enbart verkar vara en bra idé tills det är dags att gå och lägga sig) är det upplagt för irritation. Men när man väl är färdig känner man sig förstås desto duktigare!
Alltså är det ingen bra idé att girigt rafsa åt sig varje nypon man ser, utan plocka en mindre mängd till att börja med. Eller så struntar man helt i rensningen och gör nyponmos. Det gör man genom att koka nyponen hela och sedan passera dem genom en sil. På det viset slipper man fröna. Moset kan sedan användas till soppa, sorbet eller som smaksättning i desserter, godis eller vilträtter.
Men vill man som jag lägga in sina bär får man bita i det sura nyponet och helt enkelt kärna ur rackarna. Men det är det värt! Det här tillbehöret är både spännande och gott och passar särskilt bra till vilt.
Inlagda nypon
300 g nypon
2 dl vatten
2 dl socker
1/2 dl ättikssprit
1 kanelstång
10 vitpepparkorn
Snoppa nyponen. Dela dem på längden och ta bort kärnorna med en tesked. Blanda vatten, socker och ättikssprit i en kastrull. Tillsätt nypon, kanelstång och vitpeppar. Koka upp och låt koka 3-4 minuter. Häll på en ren burk.
4 kommentarer:
Ah, vad kul med ett nyponrecept! Min man har börjat tröttna på att jag varje höst sedan vi träffades (det här är trettonde hösten..) säger "åh, titta nypon, de borde man plocka och göra något av". Jag har inte plockat några än...
I år blev jag inspirerad att ta tag i saken när jag hörde en bekant beskriva sin svärmors goda nyponchutney. Så en sådan tänkte jag experimentera fram. Om det blir av att jag plockar några nypon, vill säga ;-)!
Aina på Kullen (Norra Öland) torkade sina nypon, dvs,halverade och urkärnade dem först, och sedan kokade och serverade dem som soppa på julafton. Det säger väl lite om arbetet bakom och hur man värderade kvinnokraft förr - och sen kom Ekströms och förstörde allt. . .
En kul grej jag har hört påstås är att anledningen till att det finns så mycket nypon även inne i städerna i sverige är för att de medvetet planterats för att sverige ska vara självförsörjande på livsmedel (bl.a c-vitamin i det här fallet) i händelse av krig...
Jag har provat att koka och passera nypon i en matberedare, det var inte lyckat! Håren lossnade från fröna och kom med moset, när jag kokade soppa på det kändes det som sandpapper i halsen! Om någon vet ett SÄKERT sätt att slippa rensa dem, så är jag intresserad!
Skicka en kommentar