Rökdrömmar
Kan man röka ägg? Jag vill röka ägg.
På något mystiskt sätt har tanken slagit rot i min skalle under dagens lopp (ack denna sömnbrist! Världen har helt andra färger) och nu kan jag inte sluta tänka på det. Jag fattar att det går och har till och med googlat lite slött så där, men folk verkar koka dem, skala och sedan röka. Det låter torrt, tycker jag. Om man inte löskokar och sedan kallröker kanske.
Fast mest av allt skulle jag vilja varmröka råa ägg så att de blev som Lisas 45-minutersägg. Det måste väl gå? Äggskalet har ju porer och kan ju råka ta smak från allt från tryffel (bra - såvida man inte ska göra sockerkaka) till vitlök (dåligt - om man inte ska göra spansk omelett, det vill säga). För tänk er. Krämiga ägg med en härligt rökig smak. Bara lite kallpressad rapsolja och lite flingsalt till. Samt kanske några rackarns pilgrimsmusslor eller något annat havsigt. Eller någon slags balsamicokokt blomkål... Hjälp, jag blir delirisk!
Jag måste faktiskt bygga en rök snart och testa.
Om jag svamlar väldigt mycket beror det inte bara på tröttheten. Senaste Firefox (eller om det är Vista kanske?) har bytt ut mitt tradiga bloggertypsnitt mot ett som är nästan likadant men fruktansvärt mycket elegantare. Helt plötsligt ser allting jag skriver omåttligt intelligent ut. Men det går nog över.
11 kommentarer:
Röka ägg, den var ny måste jag säga :-) Men man kanske skulle testa det då ;)
Konstgjord röksmak kan Du få via Liquid Smoke på flaska.
Lägg äggen i saltvatten spetsat med rökaromen under några dygn.
Saltvatten för då bör du få en osmoseffekt.
Bör fungera
Jag såg framför mig hur du hade ett ägg i munnen och försökte tända ena änden :-)
Oh, låter som en underbar idé, jag är på!
Inte rökt, men väl lite rostad och nötig smak får du med 300 minuters-ägget: http://fxcuisine.com/default.asp?Display=64
Det går ju att röka i ugnen, det borde gå bra att röka kokta skalade ägg i ugnen utan någon värme, se t ex:
http://mat.yle.fi/matartikel.php?id=62
frazzenius: Testa och rapportera till mig! :)
Örjan: Smart idé! Fast det vore ju roligare om jag samtidigt kunde göra 45-minutersägg av dem, vilket borde gå om man varmröker.
Daniel: Haha! Det hade nog varit mindre gott!
Lisa: Visst måste vi testa?
Tobias: Absurt nog gjorde jag 300-minutersäggen i fredags! Det var nog färgen på de äggen som väckte mina tankar på rökning. Det var riktigt gott faktiskt! Har du testat själv?
Kurt: Tack för tipset!
Kompetterande info.
Jag tänkte mig.
Först "marinering" av råa ägg.
Därefter tillagning som 45-minuterägg.
Osmosen bör göra att det rökkryddade saltvattnet tränger in i äggen. Hur snabbt har jag ingen aning om.
En tanke -utnyttja ugnsvärmen.
Sätt in en tjälknöl samtidigt i ugnen. I början kan ju tjälknölen nyttja samma temperatur som äggen.
Förrätt och huvudrätt samtidigt.
En Abu-rök kostar inte många hundralappar i sportfiskeaffärerna. Den kan man ha mycket kul med!
Rökt ägg:
http://verygoodfood.wordpress.com/2007/10/21/nomaddiction/
behovet for at se:)
Skicka en kommentar