Det hjälper om man får tag på så vackra sillar som jag, men det ska ni dessvärre inte räkna med. Så stor och fet sill är rätt sällsynt i butikerna, och man får vara glad om man ens hittar en silltunna. Men urvattnade filéer duger hur som helst inte - på glasmästarsillen ska ryggbenet vara kvar.
Glasmästarsill
2 ganska stora burkar
1 kilo salt sill
4 dl vatten
2 dl ättikssprit (12%)
3 1/2 dl socker
3 msk vitpepparkorn
2 msk kryddpepparkorn
10 lagerblad
2 morötter
1 liten purjolök
2 röda lökar
2 cm pepparrot
Tag ur sillen och skölj den väl. Blötlägg i mycket vatten i 1 dygn. Byt gärna vatten efter halva tiden.
Koka en lag på socker och vatten. Tillsätt ättikan när lagen svalnat lite, så slipper du sönderfrätta lungor och ättiksångor i hela köket. Låt lagen svalna helt.
Stöt pepparkornen och skär pepparroten i små, små kuber. Skala och skär morötterna i tunna slantar, skiva rödlöken tunt och skär purjolöken i sneda skivor, ca 1/2-1 cm tjocka.
Skär sillen (med ryggbenet kvar) i 1 1/2 cm tjocka bitar. Varva sill, grönsaker, lagerblad, krossad peppar och pepparrot. Packa tätt, tätt i två burkar. Slå över lagen - räcker den inte får du koka lite till.
Ställ in burkarna i kylen och håll fingrarna borta från burken i tre dagar, sedan är den färdig att ätas. Den färdiga sillen håller i alla fall en vecka i kylen, men troligen ganska mycket längre om du inte petar ned fingrarna i den och i övrigt iakttar god livsmedelshygien (men det gör du ju givetvis!).
hej gitto!
SvaraRaderajag har härmat det här sillfjäsket fast med chili istället för pepparot!
god jul & tack
jenny m
soft! tack för mat-porr och god jul!
SvaraRaderaVad vackra!!! Tips på stora silltunnor, jag har spanat in såna på Hötorgshallen.
SvaraRaderanu först kom jag på att du ju inte bor i Stockholm utan i Kalmar. Tänkte mig inte för när jag tipsade. =)
SvaraRadera