Typ kalops fast inte riktigt
2 personer och 2 hungriga bröder
ca 1 kilo högrev i grytbitar
4 msk smör
6 gula lökar
3 vitlöksklyftor
10 kryddpepparkorn, krossade
2 lagerblad
8-9 dl vatten
1 1/2 tärningar mörk oxbuljong
2 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl + 2 msk smör
4 morötter
1 purjolök
1 paket bacon
Bryn grytbitarna i omgångar i stekpanna (ge dem ordentligt med färg, du vill åt maillardreaktionens underbara smaker!) och lägg över dem i en gryta allt eftersom, tillsammans med klyftad gul lök och hackad vitlök.
Tillsätt vatten, krossad kryddpeppar, lagerblad, buljongtärningar och tomatpuré och låt koka upp. Skumma ytan om det behövs. Låt koka under lock en timme.
Fräs mjölet i smöret i en stekpanna. Rör om tills det börjar bli svagt ljusbrunt och rör sedan ned blandningen i grytan. Hädanefter får du sänka värmen och röra om då och då eftersom den har en tendens att bränna fast i botten.
Skala moroten och skär den i mindre bitar. Skölj purjolöken och skär den i 2 cm stora bitar. Släng ned i grytan och låt koka en timme till.
Skär bacon i tunna strimlor och fräs knapriga. Rör ned i grytan alldeles innan servering.
Servera med ris eller potatis och gärna lite asiegurka.
Mmm.. Va gott det låter! Måste testa.. Jag håller med dig, bacon är aldrig fel..
SvaraRaderatestade Jägarbacon, från Scan, igår. På allas vår Lisas inrådan.
SvaraRaderaMycket gott. Kan varm rekommendera när man vill "bacon-lyxa". Vilket man ju alltid vill.
Hej hej
/Redaktionen FastFoodLovers
xtian: Ja, jag ska defintivt testa jägarbacon när det når Kalmar. Problemet är att det tar evigheter innan sådana nymodigheter når oss. :)
SvaraRaderaKalops är min mormors paradrätt. Hon skulle kunna skapa världsfred med hennes godmatskrydda-magi. Eller världskrig om brist skulle uppstå. Jag kanske vågar ge mig på denna relik om jag är lite olydig jag med? Parmaskinka kanske?
SvaraRaderakrakel: testa parmaskinka, snälla! Och blogga om det!
SvaraRadera